Design revoluționar | Medaliile Jocurilor Olimpice de la Paris conţin fragmente din Turnul Eiffel

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O bucată hexagonală, şlefuită, de fier, luată de la emblematicul Turn Eiffel, este încorporată în fiecare medalie de aur, argint şi bronz care va fi atârnată la gâtul sportivilor la Jocurile Olimpice de la Paris din 26 iulie-11 august şi la Jocurile Paralimpice care vor urma, relatează AP.

Organizatorii JO au dezvăluit joi designul revoluţionar

Simone Biles are şapte medalii de la cele două ediţii anterioare ale Jocurilor Olimpice, iar LeBron James are două medalii de aur şi una de bronz de la Londra, Beijing şi Atena. Dar niciunul dintre aceşti sportivi care ţintesc JO de la Paris şi niciunul dintre cei aproximativ 36.600 de alţi medaliaţi de la cele 29 de ediţii anterioare ale Jocurilor Olimpice de vară nu a deţinut vreodată o astfel de medalie.

Făcând istorie la Jocurile Olimpice, medaliaţii de la Paris vor lua şi ei acasă o parte din Franţa şi din istoria sa.

 

SUNT CU ADEVĂRAT BUCĂŢI DIN TURNUL EIFFEL?

Absolut. Turnul înalt de 330 de metri este alcătuit din 18.038 de piese de fier. Dar, de asemenea, începe să îmbătrânească puţin. Construit pentru Expoziţia Universală din 1889 - care a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare a Revoluţiei Franceze - turnul inginerului Gustave Eiffel era destinat să reziste doar 20 de ani.

Însă turnul continuă să se menţină - datorită unor intervenţii de întinerire din când în când şi a unei îngrijiri constante. Turnul are 135 de ani.

Piesele de fier încorporate în centrul medaliilor olimpice cântăresc fiecare 18 grame.

Au fost tăiate din grinzi şi alte bucăţi care au fost schimbate din Turnul Eiffel în timpul renovărilor şi depozitate pentru a fi păstrate în siguranţă, potrivit lui Joachim Roncin, şeful departamentului de design al comitetului de organizare a Jocurilor de la Paris.

"Conceptul a venit după câteva discuţii. Ne-am dat seama că există un simbol cunoscut în întreaga lume, care este Turnul Eiffel", a declarat Roncin. "Ne-am spus: "Hei, ce-ar fi să abordăm compania Eiffel Tower Operating Co. pentru a vedea dacă este posibil să obţinem o bucăţică din Turnul Eiffel pentru a o integra în medalie?"".

Compania a fost de acord, iar "visul a devenit realitate", a spus el. "Este într-adevăr o bucată de metal din Turnul Eiffel".

 

CUM AU FOST PREGĂTITE BUCĂŢILE?

Au fost curăţate de vopsea, lustruite şi lăcuite pentru a doua lor viaţă.

Ele sunt ştampilate cu "Paris 2024" şi cu logo-ul Jocurilor - care arată ca o flacără sau ca faţa unei femei cu o tunsoare bob şic. Cele cinci inele olimpice sunt, de asemenea, ştampilate pe fierul medaliilor olimpice. Logo-ul paralimpic format din trei swooshes, cunoscut sub numele de Agitos, este ştampilat pe medaliile pentru Jocurile Paralimpice din 28 august-8 septembrie.

Forma hexagonală a pieselor din fier reprezintă Franţa. Francezii se referă uneori la ţara lor ca fiind "L'Hexagone" - hexagonul - datorită formei sale.

Casa de bijuterii pariziană Chaumet a proiectat medaliile. Cele şase mici închizători care ţin piesele de fier în medalii sunt o aluzie la cele 2,5 milioane de nituri care unesc Turnul Eiffel. 

În jurul pieselor de fier se află discuri de aur, argint sau bronz. Acestea sunt încreţite pentru a reflecta lumina, făcând medaliile să strălucească. Organizatorii Jocurilor spun că tot metalul este reciclat, nu este proaspăt extras din mine.

 

SUNT MEDALIILE DE LA PARIS UNICE?

Da. Medaliile olimpice au avut tendinţa de a fi destul de sobre. În ceea ce a fost o premieră, medaliile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 conţineau discuri de jad încrustate. Dar Parisul este singurul oraş gazdă care a inclus bucăţi dintr-un monument celebru.

"A avea o medalie de aur este deja ceva incredibil. Dar am vrut să adăugăm această notă franţuzească şi ne-am gândit că Turnul Eiffel ar fi această cireaşă de pe tort", a declarat Roncin.

"A avea o bucată din el este o bucată de istorie".

Zeiţa greacă antică a victoriei, Nike, figurează pe cealaltă parte a medaliilor olimpice - aşa cum a făcut-o la fiecare ediţie a JO începând din 1928. Dar Parisul a adăugat şi o mică reprezentare a Turnului Eiffel pe acea parte.

Cealaltă parte a medaliilor paralimpice prezintă o vedere a turnului ca şi cum s-ar privi de jos în sus. Pentru persoanele cu deficienţe de vedere, "Paris 2024" este scris în Braille, iar marginile au crestături: una pentru aur, două pentru argint, trei pentru bronz.

 

MEDALIILE DE LA PARIS ÎN CIFRE

Monetăria din Paris va fabrica 5.084 de medalii - aproximativ 2.600 pentru Jocurile Olimpice şi 2.400 pentru Jocurile Paralimpice. Este probabil mai mult decât va fi necesar. Unele vor fi depozitate în cazul în care medaliile trebuie să fie realocate după Jocuri, ceea ce se poate întâmpla atunci când câştigătorii de medalii sunt ulterior deposedaţi de premii pentru dopaj. Unele merg la muzee. Orice alte piese de schimb ar putea fi distruse.

Medaliile de aur cântăresc 529 de grame şi nu sunt din aur pur. Ele sunt făcute din argint şi placate cu 6 grame de aur. 

Argintul cântăreşte 525 de grame.

Bronzul cântăreşte 455 de grame şi este un aliaj de cupru, staniu şi zinc.

Medaliile au un diametru de 85 de milimetri şi o grosime de 9,2 milimetri.

Ele vor fi prezentate într-o cutie de culoare albastru închis de la Chaumet şi un certificat de la Eiffel Tower Operating Co. care confirmă că piesele de fier provin din monument. Organizatorii de la Paris nu au oferit o valoare monetară pentru medalii.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Lasă un comentariu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii