Floretă | Cupa Satu Mare – Memorial “Ecaterina Stahl”, în weekend, la Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În weekend, municipiul Satu Mare va fi gazda unuia dintre cele mai puternice concursuri de scrimă din România.

În perioada 12-13 februarie, oraşul de pe râul Someş va primi peste 100 de sportive din 14 ţări (Croația, Franța, Germania, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Serbia, Slovacia, Suedia, SUA, Ucraina și Ungaria), pentru o nouă etapă a Circuitului European pentru cadeţi.
Întrecerile vor avea loc în Sala “Alexandru Csipler” și Sala de Sport a Colegiului Național ”Ioan Slavici”din Satu Mare, iar primele asalturi vor avea loc sâmbătă, de la ora 09.00. Sâmbătă, în prima zi a competiției, va avea loc întrecerea la individual, la finalul competiției cea mai bine clasată floretistă sătmăreancă va primi trofeul “Ecaterina Stahl”, iar duminică va avea loc întrecerea pe echipe.
Rebeka Draveczky, Maria Chiorean, Sara Serghie sunt floretistele care vor reprezenta județul Satu Mare. Sportivele sunt pregătite de Dan Şuta, Arnold Izsaki şi Attila File.
Organizator principal al evenimentului este Primăria Municipiului Satu Mare împreună cu Federaţia Română de Scrimă, Clubul Sportiv Municipal Satu Mare și CS Satu Mare.

”Școala de scrimă din Satu Mare are o mare tradiție, o școală care a dat sportului mondial mari campioni. Și prin această competiție susținem scrima sătmăreană, punem astfel Satu Mare pe harta sportului Mondial. Scrima sătmăreană are o istorie glorioasă, un prezent de succes şi are şi viitor. Vă asigur că vom dezvolta acest sport, să aducă noi victorii şi recunoaştere pentru Satu Mare”, a declarat primarul Kereskényi Gábor 

Programul competiției:

Sâmbătă, 11 februarie:
- Ora 9:00: Circuit European – Cupa Satu Mare Memorial “Ecaterina Stahl” la feminin, individual;
Duminică, 12 februarie:
- Ora 9:00: Cupa Satu Mare la feminin echipe;
Începând din anul 2015, la inițiativa organizatorilor, Cupa Satu Mare la întrecerea feminină se numește Memorial ”Ecaterina Stahl”.

ecaterina stahl

Ecaterina Stahl a inceput scrima la varsta de 14 ani, la arma floreta, primul sau antrenor fiind Alexandru Csipler.

In 1960 a fost legitimata la Clubul Sportiv UNIO Satu Mare, dupa patru ani obtinand, impreuna cu echipa CS UNIO, primul titlu national la floreta pentru Satu Mare. Din 1964 si pana in 1980 a evoluat Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, unde i-a avut ca antrenori pe Andrei Valce si Zilaghi Iosif, dupa care s-a reintors la Clubul Sportiv Satu Mare.

A castigat 13 titluri de campioana nationala cu echipa Steaua, doua titluri nationale la individual si a castigat de sase ori Cupa Romaniei.

În 1965, la Campionatele Mondiale de tineret de la Rotterdam, a cucerit titlul, in acelasi an, la CM de seniori de la Paris, obtinand medalia de argint la floreta echipe.

Tot la CM, in 1966, a obtinut bronzul la individual, pe treapta a treia a podiumului urcand cu echipa in 1967, 1973 si 1977.

In 1975, la Budapesta, a cucerit titlul mondial la floreta individual, si bronzul cu echipa. In 1970, la echipe, a cucerit medalia de argint.

A participat la cinci editii ale Jocurile Olimpice, in 1964, la Tokyo, in 1968, la Mexico City, unde a urcat pe treapta a treia a podiumului cu echipa nationala a Romaniei, in 1972, la Munchen, unde de asemenea a cucerit medalia de bronz la echipe, in 1976, la Montreal si in 1980, la Moscova, unde s-a clasat pe locul 4 la individual.

Dupa retragerea din activitatea competitionala, in 1984, a devenit antrenoare si a lucrat timp de 18 ani la Clubul Sportiv Satu Mare unde a pregatit peste 100 de sportivi care au ajuns pe plansele marilor competitii de scrima. Printre acestia s-a numarat si fiica sa Cristina Stahl.

A primit titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferita Crucea nationala ”Serviciul credincios” clasa a III-a.

In septembrie 2019, a fost inclusa in FIE Hall of Fame

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Lasă un comentariu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii