Imprimă această pagină

Handbal | România a învins campioana Europei și s-a calificat cu maxim de puncte în grupele principale ale Campionatului European

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România a învins Norvegia, campiona Europei, și a câştigat Grupa D la Campionatul European din Franţa, după o seară de vis în care Yuliya Dumanska a fost jucătoarea meciului.

Tricolorele s-au impus cu 31-23 în faţa campioanei Europei, la capătul unui meci care va rămâne în istoria handbalului din România. Norvegia a fost învinsă din nou după 18 ani la un turneu final, România administrându-le cea mai drastică înfrângere la campionatele europene.

Interesul pentru Norvegia – România a fost imens la Campionatul European din Franţa şi neapărat pentru că s-a jucat locul 1 în grupa de la Brest. Reprezentativa nordică a fost pentru prima dată sub presiune după foarte mulţi ani, încă atât de devreme într-un turneu final, iar toată lumea a fost curioasă să vadă cum răspunde maşinăria de handbal a lui Thorir Heigeirsson. În ultimii ani, România a fost destul de aproape de Norvegia în mai multe rânduri, dar de fiecare dată i-a lipsit ceva pentru a trece şi peste adversară. De această dată, întrega delegaţia tricoloră a simţit că Loke, Lunde şi celelalte campioane nordice pot fi, în sfârşit, doborâte. Planul de meci a fost cât se poate de simplu, tricolorele să alerge la fel de mult ca şi Norvegia, să anilileze jocul rapid al adversarelor şi să marcheze cât mai mult posibil.

Selecţionerul Norvegiei a încercat aproape orice, dar România nu a putut fi mişcată, pentru că a continuat să fie solidă în toate poziţiile şi foarte greu de oprit, chiar au mai apărut şi anumite ratări. Niciun moment de respiro, niciun pas înapoi, nicio viteză în minus, iar prima care a simţit că se sufocă a fost ... Norvegia! Pintea a dus tabela la un incredibil 27-19 (min. 49), Dumanska a fost minunată, iar suporterii români au început să numere până la 10, diferenţa de care s-a apropiat România.

În minutul 52, Hergeirsson a solicitat un ultim time-out, încercând să limiteze dezastrul, dar înfrângerea nu a mai avut cum. Cristina Neagu a avut sângele de mare campioană până la final şi a dus diferenţa şi mai sus, 28-19. După ce au debutat inclusiv Polocoşer şi Zamfirescu, cu vedetele naţionalei retrase pe bancă, România a închis tabela la 31-23, după unul din cele mai frumoase meciuri din istoria recentă a naţionalei. Tricolorele merg în Main Round cu patru puncte, iar duminică va înfrunta Olanda, într-un meci care ar putea asigura calificarea în semifinalele Campionatului European. Ce vis! 

România 31-23 Norvegia (18-12)

România: Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu 1, Geiger 4, Buceschi 4, Neagu 11, Perianu, Laslo 1, Ardean-Elisei 1, Pintea 3, Florică, Polocoşer, Băcăoanu, Zamfirescu, Chiper 5, Dragut 1. Antrenor: Ambros Martin

Norvegia: Silje Solberg, Lunde - portari; Reistad 1, Arntzen 1, Kristiansen 5, Loke 1, Waade, Oftedal 1, Aune 5, Brattset 3, Sulland 4, Herrem 1, Sanna Solberg 1, Tomac, Jacobsen, Ingstad. Antrenor: Thorir Hergeirsson

Germania, Norvegia şi România pleacă de la Brest mâine şi se mută la Nancy, acolo unde vor avea loc meciurile din grupele principale. Olanda, Spania şi Ungaria sunt cele trei selecţionate care fac „joncţiunea” cu echipele calificate din Grupa D.

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter
StiriSM

E-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii