Mani Gyenes, primit cu aplauze la întoarcerea de la Dakar 2017 Foto: Valentin Păduraru

Mani Gyenes, primit cu aplauze la întoarcerea de la Dakar 2017

După ce a parcurs aproape 9.000 de km din Asuncion, capitala Paraguayului, în Argentina, între Resistencia şi Tucuman, apoi a traversat Anzii bolivieni și a revenit în Argentina pentru final,Mani Gyenes s-a întors acasă, în Satu Mare, unde a fost primit cu aplauze de către colegii și susținătorii acestuia de la Autonet.
În aventura sa de la Dakar 2017, Mani a fost însoțit de aceeași echipă de asistență formată din Laszlo Olah și Szabolcs Racz, iar finalul competiției l-a găsit pentru a treia oară în carieră în top 20-ul unei ediții din Raliul Dakar. Pilotul Autonet Motorcycle Team a încheiat odiseea din motorsport cu al 17 – lea timp la general și pe locul 7 în clasamentul piloților privați.
  • ”Anul acesta echipa a făcut o treabă minunată și doresc să le mulțumesc băieților Szabi și Loți, care în fiecare zi mi-au făcut motocicleta și mi-au pregătit-o. Anul acesta a fost mult mai greu și pentru ei din cauza vremii”, a spus Mani.
Mani Gyenes a ajuns la sediul Autonet la ora 10.00, unde a fost aşteptat de directorul Csehi Arpad alături de directorul de marketing Ilonczai Tamas, cât și de colegii săi care i-au făcut o primire călduroasă. Mani Gyenes le-a mulțumit tuturor pentru susținere, iar la final, acesta a primit din partea Autonet un tort pe care l-a împărţit cu colegii.
  • ”Anul acesta am venit doar cu o medalie de participare. Dacă mă înscriam și anul acesta la clasa maraton, câștigam acea clasă, dar am decis să merg la clasa superproducție să pot să-mi încălzesc motocicleta, să încerc să fac un rezultat mai bun în clasamentul general, ceea ce probabil aș fi reușit dacă n-aș fi făcut acea greșeală în ziua în care am trecut din Argentina în Biolivia, dar și așa sunt mulțumit de rezultat. A doua săptămână a fost un concurs de recuperare pentru mine în clasament, atunci când am primit acea oră de penalizare, am fost retrogradat până pe poziția 29 când, sincer, am crezut că nu o să mai am posibilitatea să ajung în top 20. Am tras foarte tare, chiar au fost momente când am și riscat puțin ca să urc cât mai mult în clasament și am reușit să ajung pe poziția 17. Atunci am realizat că a fost o săptămână foarte bună pentru mine. Și prima săptămână a fost bine, doar că am avut o săptămână mai grea din cauza vremii, am stat în Bolivia, au fost foarte multe ploi, foarte mult noroi, motocicleta asta și noi nu suntem pregătiți pentru noroi, nici cauciucurile de deșert nu sunt pentru noroi, deci a fost foarte greu. S-au scos și două probe speciale, ceea ce ne-a făcut să mergem mult pe asfalt. A fost zi când am făcut și 1.100 km, dimineața la 4,00 m-am trezit, la 6,00 am luat startul și seara, la 23,00, am ajuns în biuvac  (...) Nu a fost cel mai bun Dakar din privința organizării”, le-a povestit colegilor de la Autonet, pe scurt, Mani..
În cadrul conferinței de presă, Mani a povestit despre aventurile trăite la raliul Dakar 2017, despre cele trei căzături, dar și despre penalizarea de o oră pe care  a contestat-o, însă aceasta nu a fost rezolvată:
  • ”Eu am înțeles greșit, la ședință, că va fi o alimentare între Argentina și Bolivia, acolo unde a fost o neutralizare (…) Joan Baredda a ieșit din traseu, căci la un kilometru era o stație de alimentare, cineva l-a văzut și l-a fotografiat, iar seara s-a depus o contestație împotriva lui că a ieșit din traseu și a primit o oră penalizare (…) Ulterior, cei de la Honda au cerut să li se verifice GPS-ul primilor 20 de piloți, însă eu nu eram în top 20, dar după ce i-au penalizat pe ei, eu eram deja pe locul 18 și după trei zile m-au verificat și pe mine deși nu a fost corect. Trebuiau să se verifice doar primii 20 de piloți din ziua respectivă. Eu și încă un motociclist din Slovacia am luat o oră de penalizare”, a spus Mani.
  • “După ce am primit acea oră de penalizare am fost retrogradat până pe poziţia 29 şi sincer am crezut că nu o să mai am posibilitatea să intru în primii 20. Am tras tare, chiar au fost şi momente când am şi riscat şi am reuşit să ajung până pe poziţia 17″, a mai spus Mani.
De asemenea, Mani a declarat că organizarea Dakar 2017 nu a fost prea bună, motocicliștii fiind nevoiți să parcurgă foarte mulți kilometri prin ploaie şi frig:
  • “Nu a fost cel mai bun Dakar în privinţa organizării. Organizatorii au ținut neapărat să ne ducă în La Paz (capitala Boliviei), dar cum a fost foarte multă ploaie, drumul până în La Paz şi înapoi, aproape 2.000 de km, am fost nevoiţi să îl facem pe asfalt, şi asta multora dintre motociclişti nu le-a plăcut. Cei din maşini nu cred că au simțit acea schimbare de vreme şi acel frig. Ei nu au probleme, dar noi pe motocicletă, să mergi în ploaie, la 3 grade, sute de km, nu este chiar plăcut, fiind la înălţime mare, la 3.000 – 4.000 m, unde este foarte frig. Când am ajuns înapoi în Argentina, de pe o zi pe alta am ajuns la 43 de grade”, a declarat Mani Gyenes.
Mani Gyenes a debutat în Dakar în 2007 când s-a organizat ultima ediție în Africa. Atunci a ocupat locul 46 la general și 9 în clasamentul debutanților. În 2011 și 2015 a câștigat raliul la clasa Maraton (nu este permisă schimbarea motorului pe parcursul competiției). Cea mai bună clasare a sa la general a fost locul 14, la ediția de anul trecut. A mai ocupat locul 17 și în ediția din 2011.
Clasament general Dakar 2017:
1. Sam Sunderland, Red Bull KTM Factory Rally (32:06:22)
2. Matthias Walkner, Red Bull KTM Factory Rally (32:38:22)
3. Gerard Farres Guell, Himoinsa Dakar Team (32:42:02)
........................................
17. Emanuel Gyenes, Autonet Motorcycle Team, KTM (35:54:58)

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Lasă un comentariu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii